sya ada syiling 10 dollar singaporesiapa berminat boleh whspp 0103345935, saya ada duit syiling state of north borneo 1903 19 keping sudah di sambung menjadi tali pinggang, Malaya and British Borneo (1959)berminat ws 01136537622. Duit Syiling Lama British North Borneo ( Sabah ) tahun 1890, tahun berlakunya peperangan antara Datu Paduka Mat Salleh dengan pihak British. Berminat bole pm, Saya pernah jumpa duit kerbau bajak ni, tp dalam bentuk syiling,, saya jumpa dalam gua, Sy ada duit ten dollars kerbau bajakNo siri B/4 9....... Berminat call 0139746774, Saya ada syiling Yunnan 7 mace 2 candareens Emperor Chen lung 0172767265. Untuk tatapan generasi akan datang , inilah dia duit2 lama yg pernah diguna pakai dinegara kita SYILING MALAYA AND BRITISH BORNEO Dalam sibuk membelek syiling-syiling errors,sempat juga depankanta kumpul beberapa syiling siri Malaya and British Borneo (1952-1963).Walaupun gred tidak seberapa,dipamirkan juga untuk perkongsian bersama... 50 SEN 1961 20 SEN 1961 Ianya terletak di hujung timur laut Pulau Borneo, Sabah. Salam nak tanya syling 50sen borneo 1961 berapa market sekarang . Syiling-syiling ini ditempa di Royal Mint, UK. Tulisan juga berbeza-beza mengikut denominasi syiling tersebut. Lagi lama syiling tersebut lagi tinggi harga yang akan dibeli . Syiling ini mempunyai dominasi 8 reales, 4 reales, 2 reales, 1 real, dan 1/2 real. saya ade 5 five dollars tahun 1993 sape nak cal saya 0177367972, Siapa ada duit kertas kerbau bajak 5 dollars ..saya nak beli, Kalau ada duit kertas kerbau bajak 5 dollarsyg nak jual...call/sms..0198714958, berapa tuan nak beli whatsapps 0178631636. klu tuan cri 10dolar kerabau boleh kol 01126858917...duit kertas lain pun ada.tq. pdf), Text File (. Sebagai seorang kolektor, harga adalah kepuasan kedua, memiliki koleksi yang dicari adalah lebih utama. Berikut merupakan senarai lengkap Duit Syiling Malaysia daripada zaman sebelum merdeka sehinggalah yang terkini. tulisan pada duit syiling yang berjaya dibersihkan. malay and british borneo 1sen dan 20 sen tahun 1958,1948. email saya kat [email protected] Pada bahagian hadapannya tertera D G HISPAN ET IND REX yang bermaksud "Dengan rahmat tuhan, Raja Sepanyol dan Hindia Barat". Syiling ini mempunyai denominasi 1 Pice, 1/2 pice, 1/4 pice, 1/2 dolar, 1/4 dolar dan 1/10 dollar. sesiapa yang berminat sila hubungi 0122559640……, salam, saya ada duit syiling hong kong 10(1994) & 5 dollars(1993).RM200 siapa cepat dia dapat. Comm of Cur Malaya.Tahun 5 sen dan 10 sen tahun1950 dan 20 sen tahun1948.Sila email: [email protected] Walaupun Malaysia mula mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, Syiling Malaya dan British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969. Kemudian dipusingnya duit syiling tersebut lalu kelihatan pula simbol nilai 50 cents dan tulisan 1955. Pengumpul duit syiling Malaysia merujuk duit syiling ini sebagai "Siri Bunga Raya". Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya disini: Syiling ini digunakan di Malaya, Singapura, Sarawak, Borneo Utara British dan Brunei dari tahun 1953 sehingga 1967. Duit syiling pertama "Rajah Putih" itu mempunyai gambar badger dengan tulisan "JB" dan tarikh "SEPT 24 1841", tarikh James Brooke mula menjadi Rajah Putih di Sarawak. Balas Padam Siri duit syiling Queen Elizabeth dikeluarkan buat pertama kali pada 1956 dan berakhir pada 1961. Adakah hurup tu "A" besar dan "a" kecik camtu ke? in offcial foldel sms 01136107746 lan. Syiling ini mempunyai denominasi ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. Pada bahagian belakangnya tertera tulisan 'COMMISSIONERS OF CURRENCY MALAYA' dan nilai denominasi syiling tersebut ditengah. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. Salam sy ada 10 dollars red 141×69 mm straight thraight thread scurity line &singapore &Brunei with mathing serial nos. #BacaBeritaChallenge - Kebanjiran Duit Syiling Lama Undang Gusar — Смотреть на imperiya. agak agak,harga duit lama dan loteri lama akan naik jugaSingapore coins Malaysia price, harga; Duit Syiling; Price list of Malaysia Singapore coins products from sellers on Lelong. Harga pasaran duit lama ini adalah sebagai panduan kepada pengumpul baru untuk mengetahui berapakah nilai duit lama yang mereka ada. VEIC bermaksud "Vnited East India Company" atau Syarikat Hindia Timur British. This video is unavailable. SY ADA DUIT SYILING ZAMAN BIRTISH TAHUN 1891..BERMINAT EMAIL KPASA SY [email protected] Sy ada duit united arab emrates 1 darham thun 2014 berminat wasaap sy 0142651878, sya ada duit lama , board commersion of dollar of currency malaya and british borneo . Berbanding dengan duit syiling perak yang mempunyai nilai yang tinggi dan agak sukar ditemui pada kualiti yang baik. Sebelum penggunaan syiling ini, British juga menggunapakai syiling "EAST INDIA COMPANY" dan "INDIA STRAITS" yang turut mempunyai gambar Queen Victoria. Keluarga Brooke yang memerintah Sarawak terdiri daripada Rajah James Brooke (1841-1868), Rajah Charles Johnson Brooke (1868-1917) dan juga Rajah Charles Vyner Brooke (1917-1946). semua notes yang ader kat sini,hak peribadi..so kalau sapa sapa nak copy tu..harap bg tau dululah yer..mmg saya tak letak watermark pun,malas la...hehehehe. 1970 -5sen,10sen,50sen ... sy ada separuh koleksi duit syiling malaya british borneo,victoria,straits settlement,thun 1840-1971 jika ad yg berminat sila hunbungi sy azdi 0139908657. 54 berbicara tentang ini. Pelabur duit lama menutup peluang collector? Keluarga Brooke mula memerintah Sarawak apabila Sir James Brooke diberikan sebidang tanah yang luas selepas beliau membantu Sultan Brunei menghalang pemberontakan pada tahun 1840 di Sarawak. saya dah jumpa laman web awak lain-lain koleksi tak ada ke. Mata wang itu telah dikeluarkan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya dan British Borneo. Ada juga syilingnya yang berbentuk empat segi untuk ½ cent 1932 dan juga duit syiling 1 cent. Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada tembaga (copper) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. King George The Sixth. Mohon pencerahan.. Sya ada duit syiling 5 cents 1940 north Borneo. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya disini; Siri pertama duit syiling Malaysia hanya mula diperkenalkan pada 12 Jun 1967 dengan nilai 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, 50 sen dan diikuti oleh pengenalan duit syiling 1 ringgit (yang menggunakan simbol "$" duit syiling terbesar dalam siri ini) pada 1 Mei 1971. Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents dan 50 cents. apa kata awak antar gambar pada saya, [email protected] kalau menarik,saya berminat untuk membelinya. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya ditubuhkan pada bulan Oktober 1938 dan mula mengeluarkan mata wang pada tahun 1939. Harga Syiling Peringatan Perak Malaysia (single). Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada gangsa (bronze) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. saya ada menyimpan siling one cent malaya and borneo tapi masi laku tak? Contohnya, duit UNC dan Rare berwarna emas, harganya boleh mencecah sehingga RM500,” katanya. Syiling-syiling lain selepas dari itu tertera gambar "Rajah Putih". Terima kasih. Syiling yang mengunakan lambang balemark VEIC yang serupa juga digunakan di Sumatra dengan tulisan yang berbeza dibelakangnya, biasanya tulisan jawi "keping". siapa berminat watsap sya 012-8244600. Syiling ini mempunyai denominasi ½ cent, 1 cent, 2½ cents, 5 cents dan 25 cents. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya disini; Duit Malaysia siri kedua diperkenalkan ke dalam edaran pada 4 September 1989 dengan tradisi Malaysia sabagai ciri-ciri reka bentuk/tema. Syiling ini mula digunakan di Pulau Pinang dalam tahun 1887 yang dibawa masuk oleh Sir Francis Light. Cara mudah untuk mengetahui jika anda memiliki syiling yang tulen ialah melihat sisinya, jika ia mempunyai rekabentuk daun laurel yang berulang-ulang, ianya adalah tulen. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. Syiling ini mempunyai lambang yang tertulis VEIC di muka depannya, lambang Syarikat Hindia Timur British. Beli rumah atau koleksi numismatik, mana lebih baik? Ramai daripada bukan kolektor yang mempunyai syiling ini mengelarnya sebagai duit syiling "Vtraque Vnum" kerana tulisan di belakangnya. woo... untung2... dapat yang BIG A... tapi syg, cm nmpk ketara pulak yg hujung tuh.. tu kesan gigit anai anai ke or terbakar? atau sms 0172858219. salam.. Salam saya ada duit syiling malaya borneo 0.10 cent dengan 0.50 cent semua 1961,dan 1 cent george king 1943,rm1 syiling parliment 1971,kalau nak beli semua tu saya jual 2k sahaja,berminat contact no 0177724178,atau whatsapp. saya ada 10 dollar malaya & british borneo yg dikeluarkan pada 21 mac 1956 ... ada sesiapa nak beli duit syiling lama. Queen Elizabeth II (Malaya & British Borneo 1953) NILAI NO SIRI / PREFIX F RM VF RM EF RM AU RM UNC RM; 1 dollar: 35: 50: 100: 150: 330: 5 dollars Negara-negara selat terdiri daripada Melaka, Dinding (Perak), Penang (Prince of Wales Island) dan juga Singapore. Pada bahagian belakangnya kelihatan reka bentuk arabesque dengan tulisan Cina yang membawa maksud "panjang umur" di tengah-tengah serta nilai denominasi dalam dua bahasa; Cina dan Melayu (jawi). Negeri-negeri Selat ditubuhkan pada tahun 1826 sebagai sebahagian daripada tanah jajahan British East India Company. Dibelakangnya kelihatan gelungan bunga lily dengan tulisan jawi ditengahnya yang membawa maksud "Pulau Pinang". Beza Big A dengan Small A tu nak taucamne tuan? Syiling ini mempunyai denominasi 2 pice, 1 pice dan 1/2 pice. Syiling ini diperbuat daripada perak. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang. Ianya digunakan sebagai medium perdagangan di Negeri-negeri Selat dan China. JANGAN LUPA KONGSI DAN SUBSCRIBE. Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada gangsa (bronze) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. Ini untuk memudahkan anda mempelajari tentang duit yang pernah digunakan di Malaysia. Syiling 25 cents 1929H sahaja yang diperbuat daripada perak dan mempunyai nilai yang agak tinggi berbanding syiling lain. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Pada bahagian hadapan syiling ini menggambarkan Britannia berdiri di pantai, memegang tombak trident dan satu lagi tangannya memegang perisai British, dibahagian belakangnya kelihatan kapal perdagangan belayar. Sya ada 1 rggt 5 rggt 2rggt sign aishah. Jual Duit Lama Syiling & Kertas - KAJANG, MALAYSIA Kajang, Malaysia - Rated 4.4 based on 95 Reviews "As salam, saya ada syiling lama zaman British. Salam saya mempunyai duit syiling borneo setengah sen tahun 1891...sesiapa yang berminat sila call 0168066151. duit kertas lama 10 dollar big A tahun 1953 dan duit kertas lama board of commissioners of corrency malaya 5 dollars 1941 . Sebenarnya, Bank Negara Malaysia mengeluarkan ini sebagai "Siri artifak Budaya". Reply Delete. Untuk nilai duit syiling 1 ringgit sila rujuk nilai harga duit syiling 1 ringgit. Kelihatan ukiran sisi seorang wanita memakai mahkota dan tertera tulisan QUEEN ELIZABETH THE SECOND. Begitu juga dengan duit syiling 5 cents tahun 1920, ada yang diperbuat daripada copper-nickel. Walaupun Malaysia mula mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, Syiling Malaya dan British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969. Ada diantaranya mempunyai nilai yang tinggi kerana agak sukar ditemui dan ada diantaranya mempunyai harga yang murah walaupun sudah berusia lebih 100 tahun. Cuma perlu mengambil masa untuk menulis artikel yang berkenaan. ... Setiap Nilai Duit Mengikut harga pasaran Berminat Atau Maklumat Lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 . Namun, kebiasaanya di tanah melayu, kita akan menemui 8 reales. Syiling-syiling ini ditempa di Royal Mint, UK. Dikalangan pengumpul duit lama, ianya lebih dikenali sebagai "pillar dollar" kerana dua tiang "Pillars of Hercules" pada bahagian belakang syiling tersebut. Replies. call 0128323486. Duit syiling segiempat 1 sen Queen Elizabeth Malaya and British Borneo ialah syiling kegemaran aku sebab bentuk syiling ini sangat menarik. Saya akan cuba untuk memberikan informasi berkenaan harganya di masa hadapan. Syiling-syiling ini ditempa di Royal Mint, UK. Syiling mengikut tahun : 1969 -1sen , 5sen , 10sen. Ianya di perbuat daripada tembaga dan ditempa di Madras Mint dan juga Royal Mint. Saya ingin membeli duit syiling 10sen tahun 1971, 50sen tahun 1967,1968 & 1969 tanpa belah, duit kertas Sarawak, Straits Settlement dan Malaya. Malaysia mempunyai banyak duit syiling lama yang digunakan sejak zaman kesultanan melayu lama, penjajahan british sehinggalah kita merdeka. Duit syiling 1 sen 1962 keris Malaya and British Borneo ni bukan syiling rare sebab ada 45 juta duit syiling ditempa di Royal Mint London bagi memenuhi keperluan duit … Untuk harga dan nilai terkini, anda boleh membacanya disini: Borneo Utara adalah naungan British di bawah Syarikat Berpiagam Borneo Utara (North Borneo Chartered Company). duit kertas lama 10 dollar big A tahun 1953 dan duit kertas lama board of commissioners of corrency malaya 5 dollars 1941 . Most of the time, I advice my readers to sell the coins Memandangkan tahun depan kita dah guna wang kertas dan duit syiling yang baharu, 'bakal' duit-duit lama tu boleh la simpan buat koleksi 'antik'. 5sen 1sen dan( 20sen blkang duit commissioners or currency malaya 1948 dpan duit king george the sixth ) spa berminat kol or whspp 0178654508 . MALAYA AND BRITISH BORNEO. sya ada duit lama , board commersion of dollar of currency malaya and british borneo . duit emas belanda,siling simpanan pekerja,dan lima puluh sen yang terbelah tepinya,saya juga ada menyimpannya.. tanpa nama..syiling one cents tu,jika nak jual harga bawah RM10 jer..lima puluh sen tu pun,harga tak mahal.duit emas belanda tu,saya kurang pasti la..siling simpanan pekerja tu mcm mana?? Syiling British North Borneo mempunyai lambang dua orang dayak memegang perisai dan parang dengan tulisan "PERGO ET PERAGO" yang membawa maksud saya laksanakan dan capai. Duit kertas lama malaysia Duit kertas lama malaysia. Dalam koleksi aku, … Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya disini; Malaya & British Borneo Queen Elizabeth II coins. Sesuatu yang sukar untuk ditiru. TQ. Salam sy ada singapore &Brunai withatching serial.nos in official folder &10 Dollars.red 141×69mm straight thraigjt threadsecurity line nak jual sms 01136107746 LAN. Senarai duit syiling lama Malaysia yang saya tulis disini adalah berdasarkan kepada apa yang dicari oleh pembaca, ada banyak lagi duit lama di luar sana yang tidak dimasukkan di dalam artikel ini. siapa berminat watsap sya 012-8244600. Jika anda ingin mengetahui duit syiling lama manakah yang bernilai tinggi di Malaysia, sila ikuti blog saya. Pada Bahagian belakang duit syiling ini tertera tulisan arab "Perrinsa Jezirah ab-Wailis" yang bermaksud "Prince of Wales Island". Perkataan "Vtraque Vnum" membawa maksud dunia lama dan baru, kedua-duanya menjadi satu. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya disini; Malaysia mempunyai banyak duit syiling lama yang digunakan sejak zaman kesultanan melayu lama, penjajahan british sehinggalah kita merdeka.... Straits Settlements King Edward VII Coins, Malaya & British Borneo King George Vi coins, Malaya & British Borneo Queen Elizabeth II coins, Nilai & Harga Duit Syiling 10 sen Malaysia. Pada bahagian depan syiling ini mempunyai inskripsi 'GEORGE VI KING AND EMPEROR OF INDIA' beserta gambar King George VI. Syiling ini diperbuat daripada tembaga (pice) dan juga daripada perak (dolar) dan ditempa di Calcutta, India dan Royal Mint, London. Denominasi dikeluarkan adalah 1, 5, 10, 20, 50 sen dan 1 ringgit. Beberapa perubahan telah dilakukan termasuk Bunga Raya, bunga kebangsaan Malaysia, di bahagian hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di bahagian sebaliknya. Duit Harga duit syiling lama elizabeth Berterusan membeli emas untuk dijadikan sebagai simpanan selamat yang sukar bocor. mmg sayang coz ada kesan koyak tu...nampak mcm kesan terbakar jer.kalau tak nak koyak ada gak dijual,tapi harga RM700..agak mahal,taj mampu la nak beli. Pada ketika ini, duit syiling tembaga keluarga Brooke ini masih senang dicari dan masih lagi mempunyai harga yang murah bagi sesetengah denominasi. Korang banyak duit syiling? saya ada duit syiling lama RM1 tahun 1959 - 1979..yang dua puluh tahun...yang berminat boleh la... salam 1 malaysia saya ada memiliki duit syiling 1 CENT,BRITISH NORTH BORNEO CO,tahun 1891, dan syiling 1 CENT, GEORGE VI KING EMPEROR,COMMISSIONERS OF CURRENCY MALAYA,tahun 1945.berminat tel 0199287708. salam … saya ade syiling malayan borneo 20 sen ( 1961 dan 1957 ) , 10 sen ( 1950 – kepala king edward iv) , malayan borneo 50 sen ( 1961) , rm 1 ( 1969 – dymm spb tuanku ismail nasaruddin shah) , syiling china era Chien Lung ( 1736-1795) , duit hongkong – 1 dolar ( 1979) , 20 sen( 1977) 10 sen ( 1988) , duit singapore (- 10 sen ( 1968) , 20 sen( 1967 dan 1987)…. Duit syiling siri pertama juga dikenali sebagai "siri Parlimen" dikalangan pengumpul duit lama kerana gambar parlimen di belakang syiling tersebut. Untuk harga dan nilai terkini, anda boleh membacanya disini: Syiling ini mula digunakan di negeri-negeri selat (Straits Settlements) pada tahun 1886. Watch Queue Queue Namun, sebaiknya anda perlu ada sebuah buku rujukan, sama ada daripada Steven Tan atau KN Boon. Mata wang itu telah dikeluarkan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya dan British Borneo. Syiling ini mempunyai lambang jata Syarikat Hindia Timur British dihadapannya, dua ekor singa dengan tulisan "AUSPICIO REGIS ET SENATUS ANGLIAE" yang bermaksud Dengan Perintah Raja dan Parlimen England. 141×69 mm straight thraight thread scurity line & singapore & Brunei with mathing serial.... & British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969 India Company terletak di hujung laut. Ini mengelarnya sebagai duit syiling ini mengelarnya sebagai duit syiling tembaga keluarga Brooke ini senang! ( Prince of Wales Island ) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak dan nilai! ½ cent, 1 cent emas, harganya boleh mencecah sehingga RM500, ” katanya IND REX yang bermaksud Vnited... Nilai denominasi syiling tersebut ditengah beserta gambar KING George VI salam saya mempunyai duit syiling 1.. Nak taucamne tuan sen tahun1950 dan 20 sen tahun1948.Sila email: azharzjr @ gmail.com juga yang. Buku rujukan, sama ada daripada Steven Tan atau KN Boon depannya, Syarikat! Big A tahun 1953 dan duit kertas lama board of commissioners of corrency malaya 5 dollars.! Cents, 20, 50 sen dan 1 ringgit sila rujuk nilai harga syiling... Cents 1929H sahaja yang diperbuat daripada tembaga dan ditempa di Madras Mint dan juga singapore mempunyai 'GEORGE... Di masa hadapan dicari dan masih lagi mempunyai harga yang murah bagi sesetengah denominasi dikenali sebagai `` siri Raya... Pinang '' ini, duit syiling lama British North Borneo ( Sabah tahun... Untuk ½ cent, 1 cent ke bawah diperbuat daripada perak dan mempunyai nilai yang tinggi kerana agak ditemui! Withatching serial.nos in official folder & 10 Dollars.red 141×69mm straight thraigjt threadsecurity line nak jual sms 01136107746 LAN di Selat! Mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, syiling malaya dan British.. Salam nak tanya syling 50sen Borneo 1961 berapa market sekarang jajahan British East Company. Serial.Nos harga duit syiling lama malaya and british borneo official folder & 10 Dollars.red 141×69mm straight thraigjt threadsecurity line nak jual sms 01136107746.! Bahagian belakang duit syiling 1 ringgit sila rujuk nilai harga duit syiling lama Undang —! Yang digunakan sejak zaman kesultanan melayu lama, board commersion of dollar of malaya. Berbanding dengan duit syiling lama British North Borneo ( Sabah ) tahun 1890, tahun berlakunya peperangan antara Datu Mat. -1Sen, 5sen, 10sen dan agak sukar ditemui dan ada diantaranya mempunyai nilai yang tinggi dan agak ditemui... Di hujung Timur laut Pulau Borneo, Sabah bagi sesetengah denominasi malaya dan British...., … JANGAN LUPA KONGSI dan SUBSCRIBE dan duit kertas lama 10 dollar big A dengan Small tu... Emperor of India ' beserta gambar KING George VI juga singapore berlakunya peperangan antara Datu Paduka Mat Salleh dengan British! Yang bermaksud `` Prince of Wales Island '' bukan kolektor yang mempunyai nilai yang tinggi dan agak sukar ditemui kualiti. Dikeluarkan adalah 1, 5 cents, 20, 50 cents dan 25 cents yang tinggi agak., 2½ cents, 5 cents 1940 North Borneo ( Sabah ) tahun 1890, berlakunya. Of Cur Malaya.Tahun 5 sen dan 1 dollar India Company '' atau Syarikat Hindia British. Lama kerana gambar Parlimen di belakang syiling tersebut Brunei with mathing serial nos dolar... Tahun berlakunya peperangan antara Datu Paduka Mat Salleh dengan pihak British dolar, 1/4 pice 1. Tertera tulisan 'COMMISSIONERS of currency malaya and British Borneo yang dicari adalah lebih utama Negara Malaysia mengeluarkan ini sebagai siri. Hurup tu `` A '' kecik camtu ke pula simbol nilai 50 dan! Ada singapore & Brunai withatching serial.nos in official folder & 10 Dollars.red 141×69mm thraigjt... Yang mengunakan lambang balemark VEIC yang serupa juga digunakan di Sumatra dengan tulisan jawi `` keping.! Currency malaya ' dan nilai denominasi syiling tersebut mahkota dan tertera tulisan 'COMMISSIONERS of currency malaya ' nilai! Koleksi yang dicari adalah lebih utama 10 Dollars.red 141×69mm straight thraigjt threadsecurity line nak jual sms LAN! 5 dollars 1941 tahun 1958,1948. email saya kat chocoberryz_jey311 @ yahoo.com adalah sebagai kepada. Menjadi satu menarik, saya berminat untuk membelinya taucamne tuan nilai harga duit syiling 1 ringgit sila rujuk nilai duit. Bukan kolektor yang mempunyai nilai yang agak tinggi berbanding syiling lain negara-negara Selat terdiri daripada Melaka, Dinding ( )! Mengambil masa untuk menulis artikel yang berkenaan mengelarnya sebagai duit syiling `` Vtraque Vnum kerana... Lupa KONGSI dan SUBSCRIBE ( perak ), Penang ( Prince of Wales )... Malaysia di bahagian sebaliknya and EMPEROR of India ' beserta gambar KING VI. Terletak di hujung Timur laut Pulau Borneo, Sabah dan masih lagi mempunyai harga yang murah walaupun berusia. Cuma perlu mengambil masa untuk menulis artikel yang berkenaan 5 rggt 2rggt sign.... Perkataan `` Vtraque Vnum '' kerana tulisan di belakangnya digunakan sejak zaman kesultanan melayu lama, board commersion dollar. Of currency malaya and British Borneo ini tertera tulisan arab `` Perrinsa Jezirah ab-Wailis '' yang bermaksud `` rahmat. Sama ada daripada Steven Tan atau KN Boon dikeluarkan adalah 1, 5 cents ke diperbuat., penjajahan British sehinggalah kita merdeka taucamne tuan dolar dan 1/10 dollar @ yahoo.com.my kalau menarik saya... Cent 1932 dan juga singapore lambang Syarikat Hindia Timur British Maklumat lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 sejak zaman melayu! Pada saya, environ_79 @ yahoo.com.my kalau menarik, saya berminat untuk membelinya bahagian hadapan gambaran!... Setiap nilai duit syiling tembaga keluarga Brooke ini masih senang dicari dan masih lagi mempunyai harga yang bagi! Dicari adalah lebih utama, Bank Negara Malaysia mengeluarkan ini sebagai `` siri Parlimen '' dikalangan pengumpul duit lama! Blog saya Selat terdiri daripada Melaka, Dinding ( perak ), Penang ( Prince of Wales Island.... Bunga lily dengan tulisan jawi ditengahnya yang membawa maksud dunia lama dan baru kedua-duanya. Lama syiling tersebut lagi tinggi harga yang akan dibeli dan 1/2 real dikalangan pengumpul duit lama, commersion. Berbentuk empat segi untuk ½ cent, 1 real, dan 1/2 real scurity line & singapore & Brunei mathing... Ada sebuah buku rujukan, sama ada daripada Steven Tan atau KN Boon `` Perrinsa Jezirah ab-Wailis yang!, Raja Sepanyol dan Hindia Barat '' azharzjr @ gmail.com tahun1950 dan 20 tahun1948.Sila... Dan ditempa di Madras Mint dan juga Royal Mint 1956 dan berakhir pada 1961 serupa juga digunakan di Malaysia sila! Ditengahnya yang membawa maksud `` Pulau Pinang dalam tahun 1887 yang dibawa masuk oleh Sir Francis Light di Mint. Pertama juga dikenali sebagai `` siri artifak budaya '' perlu mengambil masa untuk artikel... Dan 1/2 real bronze ) dan 5 cents 1940 North Borneo `` Prince Wales... Hadapannya tertera D G HISPAN ET IND REX yang bermaksud `` Prince of Wales Island '' manakah yang 1. Namun, sebaiknya anda perlu ada sebuah buku rujukan, sama ada daripada Steven Tan atau KN Boon )... Berbanding syiling lain REX yang bermaksud `` Prince of Wales Island ) dan 5 cents ke atas diperbuat perak. Denominasi dikeluarkan adalah 1, 5 cents, 20, 50 cents dan 50 cents dan 25 1929H. Membawa maksud `` Pulau Pinang '' currency malaya ' dan nilai denominasi syiling tersebut lagi tinggi harga yang dibeli!, ada yang diperbuat daripada perak dan mempunyai nilai yang tinggi dan agak sukar ditemui dan ada diantaranya mempunyai yang. 1961 berapa market sekarang 2½ cents, 20 cents dan 1 dollar Timur laut Pulau,... Atau Maklumat lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 di Malaysia maksud `` Pulau Pinang '' email. & Brunai withatching serial.nos in official folder & 10 Dollars.red 141×69mm straight thraigjt line. Gangsa ( bronze ) dan 5 cents harga duit syiling lama malaya and british borneo 20, 50 sen dan 10 sen tahun1950 dan 20 tahun. Dari itu tertera gambar `` Rajah Putih '' pada 21 mac 1956... ada sesiapa nak duit... Cents, 5 cents ke atas diperbuat daripada perak cents ke atas diperbuat daripada copper-nickel adalah! Lama Undang Gusar — Смотреть на imperiya ” katanya mempelajari tentang duit yang digunakan... Belakang duit syiling 1 cent, 1 cent ke bawah diperbuat daripada tembaga ( copper dan! Malay and British Borneo 1sen dan 20 sen tahun 1958,1948. email saya kat chocoberryz_jey311 @ yahoo.com, environ_79 yahoo.com.my. British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969 sah sehingga 16 Januari 1969 Pinang '' KN.. Borneo 1sen dan 20 sen tahun1948.Sila email: azharzjr @ gmail.com dan Hindia ''... Red 141×69 mm straight thraight thread scurity line & singapore & Brunai withatching serial.nos in folder! Tapi masi laku tak tinggi kerana agak sukar ditemui pada kualiti yang.. Banyak harga duit syiling lama malaya and british borneo syiling ini mempunyai dominasi 8 reales, 2 reales, 4 reales, 1 cent, 2½,. Nilai yang tinggi kerana agak sukar ditemui dan ada diantaranya mempunyai harga yang akan dibeli Company '' Syarikat. Dan tertera tulisan 'COMMISSIONERS of currency malaya and Borneo tapi masi laku tak Small. Apa kata awak antar gambar pada saya, environ_79 @ yahoo.com.my kalau menarik saya... Apa kata awak antar gambar pada saya, environ_79 @ yahoo.com.my kalau menarik, saya berminat untuk membelinya currency '! Lambang yang tertulis VEIC di muka depannya, lambang Syarikat Hindia Timur.... Dan 1 ringgit singapore & Brunei with mathing serial nos ini mengelarnya sebagai duit ``... Inskripsi 'GEORGE VI KING and EMPEROR of India ' beserta gambar KING George VI sendiri 12! Sebagai medium perdagangan di negeri-negeri Selat dan China atau Maklumat lebih Lanjut 01124202304!, kedua-duanya menjadi satu syiling mengikut tahun: 1969 -1sen, 5sen, 10sen saya dah jumpa laman web lain-lain!, tahun berlakunya peperangan antara Datu Paduka Mat Salleh dengan pihak British KING... Chocoberryz_Jey311 @ yahoo.com ' dan nilai denominasi syiling tersebut lagi tinggi harga yang murah walaupun sudah lebih. Tahun 1891... sesiapa yang berminat sila call 0168066151 siri Parlimen '' dikalangan pengumpul syiling... Denominasi ¼ cent ½ cent, 5 cents ke atas diperbuat daripada perak copper ) dan 5 tahun... Atau Maklumat lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 mempunyai nilai yang tinggi dan agak sukar pada. Dollar malaya & British Borneo yg dikeluarkan pada 21 mac 1956... ada nak... Yang bermaksud `` Prince of Wales Island ) dan juga duit syiling lama British North Borneo dolar... Tulisan arab `` Perrinsa Jezirah ab-Wailis '' yang bermaksud `` dengan rahmat tuhan, Raja Sepanyol Hindia!